Düzenli yapısıyla dikkat çeken şehirde Alpu, Günyüzü, İnönü, Beylikova, Mihalgazi vs. ilçelerden Eskişehir enerji kimlik belgesi başvurusu yapabilirsiniz.
Kaç Binada Enerji Kimlik Belgesi Yok?
EKB olan bina sayısının 1 milyona ulaşmadığı ve Ocak 2020 tarihinden itibaren 9 milyondan fazla binanın bu belgeyi alması zorunlu olduğu açıklanmıştır. Bu binalar enerji kimlik belgesi almadığı zaman, Enerji Verimliliği Kanunu gereği daire alım, satım, tapu, abonelik, kiralama gibi işlemleri yapma hakkı elinden alınacaktır.
Eskişehir Enerji Kimlik Belgesi
Türkiye genelinde olduğu gibi Eskişehir ilindeki binalarda da enerji kimlik belgesi almak zorunludur. Özellikle 2011 yılından sonra yapılan binalarda zaten olmadığı için mutlaka belge çıkarılması gerekmektedir. Eskişehir enerji kimlik belgesi ÇŞB tarafından yetkili Teknik AŞ bünyesinde proje hazırlığı ile verilmektedir. Bir yazılım sayesinde hazırlanan proje ile binanızın enerji tüketimi ve buna bağlı verimliliği kapsamlı bir şekilde değerlendirilir. Ölçümlerde bina mimari projesi, mekanik proje, elektrik tesisat ayrıntıları gibi tüm detaylar vardır.
EKB Uzmanı Ne Zaman Belgeyi Teslim Eder?
Enerji kimlik belgesi uzmanı mühendis, gereken bilgileri alınca, hesaplama onay ile beraber proje hazırlığına başlayacaktır. Bu hazırlık dijital alanda geliştirilen bir sistemle yapılmaktadır.
Binalarda Enerji Performansı BEP-TR yazılımı ile bazı kişilere sınırlı kullanım hakkı vermiş, 3D bina çizimi ile sonuçları belgeye aktarmıştır. 3D görselde de fark edileceği gibi her binanın kendi görseli özel olarak çizilir. Ekstra bir durum olmazsa proje çok uzun sürmez ve bakanlık onayı beklenir. Yani bina durumuna ve müşteri taleplerine göre zaman değişebilmektedir. Bunun için en net zamanı öğrenmek üzere EKB Uzmanı ekibimize telefondan ulaşabilirsiniz.
Bina ve Daire Değeri Neden Artıyor?
Bir binanın değerinin artışı enerji kimlik belgesi ile de alakalı bir durumdur. Nasıl elektronik aletlerde A++ şeklinde artı sayısı çoğaldıkça fiyat artıyorsa binada da aynı durum geçerlidir. AB standartları doğrultusunda yapılan etiketlendirme uygulaması, binalara da uygulanmaya başlamıştır. Çok fazla binada hala EKB olmadığı için, bu sınıflandırma yeterince önemli görünmemektedir. Fakat fiyat artışı asıl amaç değildir. Enerji verimliliği, sera gazı salınımını kontrol edebilmek daha da önemli konulardır.
Yeni binaların tamamında C sınıfı şartı aranmaktadır. Bu verimlilik sınıfı 100 puan ve altını barındırdığı için daha yüksek verimlilik amaçlanır. Binanız eskiyse, mevcutsa, yani 2011 öncesinde ruhsatı varsa da sınıf konusunda zorunluluk yoktur. Yani 9 milyon civarındaki bina C sınıfı olmasa da enerji kimlik belgesi alabilmektedir.
İsteğe göre bina genel değerini artırmak için, mantolama, aydınlatma sistem değişikliği gibi durumlar da yapılabilir. EKB üzerinde bu durumlar görünecektir ve sınıfa olumlu etki edebilir. Ölçümleri ve buna bağlı A-G arası sınıflandırmayı yapan yıllık tüketim miktarlarındaki göstergelerdir. Göstergeleri aşağı çekmek için de klima türünden kombi özelliği ve cam güneş geçirgenlik detayına kadar işlem yapılabilir. EKB olan binalar da yenileme yapabilir, bir sene içinde bunu belgede göstermeleri gerekir. https://beptr.csb.gov.tr
